Schedule

  1. Day 1
  2. Day 2
  1. 08:00 - 08:30 (30 minutes)

    HCA breakfast briefing

    Julian Ashby, Chair, HCA Regulation Committee, HCA The Social Housing Regulator
    Fiona MacGregor, Director of Regulation, HCA

    HALL 11

    Read more

    The HCA cordially invite you to an interactive breakfast session covering:

    • The Sector Risk Profile 2017
    • Response to the Grenfell Tower fire
    • Upcoming developments to the regulator’s approach
    • Other current market and policy developments.
  2. 08:30 - 09:00 (30 minutes)

    Registration and Exhibition opens

    Sponsored by Savills

  3. 09:00 - 09:15 (15 minutes)

    Welcome to the future of housing

    James Green, Futures Programme Director, National Housing Federation
    Cliff Prior CBE, Chief Executive, Big Society Capital
    Baroness Diana Warwick, Chair, National Housing Federation
    Jackie Long, Social Affairs Editor and Presenter, Channel 4 News

    HALL 1

  4. 09:20 - 09:45 (25 minutes)

    Embracing digital transformation

    Georgie Barrat, Technology journalist and broadcaster
    Jackie Long, Social Affairs Editor and Presenter, Channel 4 News

    HALL 1

    Read more
    • Exploring the opportunities to use digital technology to deliver services, improve productivity and better understand your customers.
    • How do you successfully implement digital transformation?
    • Responding to the needs of millennials – exploring the values, behaviour and ambitions young people have and how does this impact housing associations?
  5. 09:45 - 10:30 (45 minutes)

    Disruption, innovation and transformation

    David Anderson, Director - New Homes, Rightmove
    Julian Cork, Chief Operating Officer and Board Member, Landbay
    Alistair Parvin, Co-Founder, Wikihouse Foundation
    Cliff Prior CBE, Chief Executive, Big Society Capital
    Jackie Long, Social Affairs Editor and Presenter, Channel 4 News

    HALL 1

    Read more
    • Disruption – looking for the game changing innovation.
    • Using technology to redefine how you manage your operations and serve your customers.
    • Risk appetite and ambition – recognising that if you don’t fail from time to time you’re not being innovative enough!
    • Developing the skills and expertise to deliver innovation and transformation.
    • How can disruption help housing associations achieve their ambitions?
  6. 10:30 - 11:00 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Housing Exhibition

  7. 11:00 - 12:15 (1 hour, 15 minutes)

    Housing, integration, devolution and regeneration

    Keynote from John Healey MP plus panel discussion

    Javier BurĂ³n, Housing Manager, Barcelona City Council
    Sinead Butters MBE, Chief Executive, Chair and Board Member, Aspire Group, Placeshapers and National Housing Federation
    Rt Hon John Healey MP, Shadow Secretary of State for Housing
    Chan Kataria OBE, Group Chief Executive, EMH Group
    Jackie Long, Social Affairs Editor and Presenter, Channel 4 News

    HALL 1

    Read more
    • Understanding how housing and regeneration can drive integration, reduce segregation and improve opportunities for tenants.
    • Addressing the rise of populism and promoting social inclusion – how can housing associations lead the reengagement of disengaged communities?
    • Creating sustainable communities through place based regeneration and development.
    • Implementing a policy to make housing an essential right.
    • Delivering inclusive growth to achieve sustainable communities.
  8. 12:15 - 13:00 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 12:15 - 13:00 (45 minutes)

      S10: Integrating housing within a place based health and care system

      Health, care, support and housing

      HALL 10

      Rachael Byrne, Mike More, Jeremy Porteus, Andy Williams, Andrew Van-Doorn

      Read more
      • Ensuring housing representation within Sustainability and Transformation Plans.
      • Engaging with commissioners and developing outcome focused proposals.
      • Exploring opportunities for housing within new models of care and Accountable Care Organisations.
    • 12:15 - 13:00 (45 minutes)

      S11: Developing a market rental product

      Delivering in partnership

      HALL 9

      Ian Fletcher, Helen Kings, Jackie Long

      Read more
      • Creating a successful joint venture – evaluating what each partner needs to bring to the partnership.
      • Developing a unique market rental offer – what is our point of differentiation?
      • Creating a subsidiary business to deliver a PRS offering.
      • What can housing associations learn from the private rental sector?
    • 12:15 - 13:00 (45 minutes)

      S12: Digital transformation in housing

      Transformation in practice

      HALL 11

      Alistair Hawes, Tim Barclay, Carolyn Brown

      Read more
      • Using technology as the enabler for business transformation.
      • Undertaking the biggest IT and change programme the sector has ever seen.
      • Leading the way in research and development – ironing out issues to enable easy deployment for the rest of the sector.
  9. 13:00 - 14:00 (1 hour)

    Lunch and networking

    Housing Exhibition

  10. 14:00 - 14:45 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 14:00 - 14:45 (45 minutes)

      S13: Building healthy communities

      Health, care, support and housing

      HALL 10

      Dr Jessica Allen, Carl Petrofsky, Jeremy Porteus

      Read more
      • Understanding how housing determines health outcomes.
      • Improving public health by using housing teams to deliver health promotion messages to tenants.
      • Defining a role for housing associations in public health, prevention and step up care.
    • 14:00 - 14:45 (45 minutes)

      S14: Working in partnership with local authorities

      Delivering in partnership

      HALL 9

      Dave Procter, Cllr Darren Rodwell, Jitinder Takhar, Claire Mansfield

      Read more
      • Working with councils on the creation of realistic local housing plans.
      • Creating partnerships to deliver affordable housing – what does each partner need to offer?
      • Where next for the relationship between local authorities and housing associations?
    • 14:00 - 14:45 (45 minutes)

      S15:Transformation and innovation showcase

      Transformation in practice

      HALL 11

      Matt Brazier, Marie-Claire Delbrouque, Carole Clark, Simon Penny, Carolyn Brown

      Read more
      • Using evidence-based research to transform service offers.
      • Developing innovative ways of working in an increasingly challenging climate.
      • How insight is helping to build stronger relationships.
      • Case studies from Flagship Group's innovative programmes:
        • Can drones really plaster and paint our homes?
        • Internet of things pilot technology.
      • How digital transformation has transformed our culture.
  11. 14:45 - 15:15 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Housing Exhibition

  12. 15:15 - 16:00 (45 minutes)

    Creating our future

    Alok Sharma MP, Minister of State for Housing and Planning, Department for Communities and Local Government
    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation

    HALL 1

    Read more
    • Opportunity, ambition and purpose.
    • Creating ideas to change the world.
    • Investing in future skills and talent.
    • Managing your assets efficiently and effecitvely and delivering a high quality service to customers.
    • What is the future of rent setting?
    • Addressing sector wide identity issues – what kind of businesses do we really want to be?
  13. 16:00 - 16:00 (1 second)

    Exhibition closes

  14. 16:10 - 16:10 (1 second)

    Close of conference