Schedule

  1. Day 1
  2. Day 2
  1. 09:00 - 10:00 (1 hour)

    Registration and Exhibition opens

    Sponsored by Savills

  2. 10:00 - 10:10 (10 minutes)

    Opening remarks

    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation

    HALL 1

    Read more

    David reflects on the truly significant events of 2017 including the General Election and the sector landscape redefining Grenfell Tower tragedy.

  3. 10:15 - 10:45 (30 minutes)

    Fixing the broken housing market

    Rt Hon Sajid Javid MP, Secretary of State, for Communities and Local Government
    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation
    Laura Kuenssberg, Political Editor, BBC

    HALL 1

    Read more
    • Creating a bold, radical vision for housing

    • Delivering a strategic, system based-response to the national challenge of ensuring we are safe in our homes

    • Planning properly so that we can get the right homes built in the right places

    • Developing a new rental housing market

    • Releasing public land for new housing

    • Working with councils to produce realistic housing plans

    • The future of rent policy

  4. 10:45 - 11:15 (30 minutes)

    Analysing the economy and the housing market

    Frances Coppola, Financial writer and commentator and visiting advanced fellow, Sheffield University
    Laura Kuenssberg, Political Editor, BBC

    HALL 1

    Read more
    • Predicting, analysing and mitigating the impact of Brexit on the UK economy and housing market.
    • The effect Brexit could have on interest rates.
    • Are housing associations really as counter-cyclical as they think they are?
    • What impact does the sectors increased exposure to commercial sales markets have on its levels of risk and ratings?
  5. 11:15 - 11:45 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Housing Exhibition

  6. 11:45 - 12:30 (45 minutes)

    Breakout stream sessions

    • 11:45 - 12:30 (45 minutes)

      S1: Making offsite construction work

      Increasing housing supply

      HALL 10

      Alan Yates, John D Synnuck, Babita Sharma

      Read more
      • Creating the scale required to make offsite construction viable.
      • Overcoming the challenges preventing mainstream adoption of offsite construction.
      • Reviewing the current evidence base.
    • 11:45 - 12:30 (45 minutes)

      S2: Developing partnerships to tackle homelessness

      Delivering in partnership

      HALL 9

      Cllr Paul Smith, Polly Neate, Laura Kuenssberg

      Read more
      • What more can housing associations do to address homelessness?
      • Who is going to house the poorest people in society?
      • Exploring examples of successful joint working projects.
    • 11:45 - 12:30 (45 minutes)

      S3: Too big to fail?

      Transformation in practice

      HALL 11

      Mark Washer, Ann Santry CBE, Jane Dudman

      Read more
      • Are mega-mergers the best way forward for the sector?
      • Realising the benefits of consolidation for the wider sector.
      • Overcoming the challenges of bringing two organisations together.
  7. 12:30 - 13:45 (1 hour, 15 minutes)

    Lunch and networking

    Housing Exhibition

  8. 13:45 - 14:30 (45 minutes)

    Breakout stream sessions

    • 13:45 - 14:30 (45 minutes)

      S4: DCLG update on building a safety programme

      Increasing housing supply

      HALL 10

      Tamara Finkelstein, Mairead Carroll

      Read more
      • Following the tragic fire at Grenfell Tower, the DCLG have been leading a programme to ensure the safety of tall towers

      • Hear from Tamara Finkelstein who has been leading that programme and receive the very latest updates.

    • 13:45 - 14:30 (45 minutes)

      S5: Partnerships for the delivery of affordable housing

      Delivering in partnership

      HALL 9

      Chimi Shakohoxha, Babita Sharma

      Read more
      • Joint working to deliver new affordable homes at scale.
      • Creating new delivery vehicles to achieve ambitious levels of housing supply.
      • Delivering mixed tenure development projects.
    • 13:45 - 14:30 (45 minutes)

      S6: Delivering culture change

      Transformation in practice

      HALL 11

      Michael West, Jane Dudman

      Read more
      • Why does culture eat strategy for breakfast?
      • Creating a listening culture that values the opinions of tenants and service users.
      • Understanding the importance of leadership in driving culture change.
      • Examples of large scale cultural transformation in practice.
  9. 14:30 - 15:15 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S7: Creating new products for millennials

      Increasing housing supply

      HALL 10

      Claire Powell, Tim Wilcocks, Laura Kuenssberg

      Read more
      • Understanding the needs, views and experiences of young people to create attractive products for them.
      • Responding to the White Paper and developing homes suitable for young renters.
      • Exploring the innovators testing the market with new products.
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S8: Housing association joint ventures

      Delivering in partnership

      HALL 9

      Larry Gold, David Montague, Babita Sharma

      Read more
      • Bringing balance sheet capacity and expertise together to enable both organisations to deliver more houses.
      • Using joint ventures to increase your footprint.
      • Working in partnership to deliver larger, more complex projects.
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S9: Achieving efficiency through transformation

      Transformation in practice

      HALL 11

      Mark Henderson, Kevin Dodd, Jane Dudman

      Read more
      • Benchmarking efficiency across the sector.
      • Piloting indicators of efficiency and effectiveness as a Sector Scorecard.
      • Delivering a transformation programme to improve your Value for Money.
      • Defining Value for Money – fiscal efficiency versus social value.
  10. 15:15 - 15:45 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Housing Exhibition

  11. 15:45 - 16:45 (1 hour)

    Safeguarding the sector: why talent development is essential to organisational stability

    Terrie Alafat CBE, Chief Executive, Chartered Institute of Housing
    Cllr Sean Anstee, Leader, Trafford Council
    Julie Fadden, Chief Executive and President, South Liverpool Homes and Chartered Institute of Housing
    Geraldine Howley, Group Chief Executive, Incommunities Group
    Boris Worrall, Chief Executive, Rooftop Housing Group
    Laura Kuenssberg, Political Editor, BBC

    HALL 1

    Read more
    • Understanding the skills required by new business models and creating development strategies to nurture them.
    • Exploring what the sector can do to highlight the innovation within it and attract talented people to work in housing.
    • Using apprenticeships to bring talented young people into the sector.
    • Making the business case for talent development – learning from the best.
    • Battle Royale! - future leaders versus the present.
  12. 16:45 - 17:05 (20 minutes)

    Meeting The Social Housing Regulator

    Julian Ashby, Chair, HCA Regulation Committee, HCA The Social Housing Regulator
    Laura Kuenssberg, Political Editor, BBC

    HALL 1

    Read more
    • Exploring housing regulation past, present and future
    • Understanding the vision of the new regulator
    • Defining a new relationship with the sector.
  13. 17:05 - 17:30 (25 minutes)

    Meeting Homes England

    Nick Walkley, Chief Executive, Homes and Communities Agency
    Laura Kuenssberg, Political Editor, BBC

    HALL 1

    Read more
    • Developing a bold plan to create a housing market that truly works for everyone
    • Getting more homes built now and investing in increasing longer term supply
    • Developing new partnerships and bringing fresh ideas to modernise the market
    • Supporting the sector to deliver on its development goals
    • Ambition setting – identifying the opportunities that new ways of working will bring.
  14. 17:30 - 17:45 (15 minutes)

    Closing address followed by awards ceremony

    Baroness Diana Warwick, Chair, National Housing Federation

    HALL 1

    Read more

    Presentation to the winner of the 24 Housing Young Leaders Competition.

  15. 17:45 - 18:30 (45 minutes)

    Drinks reception

    Housing Exhibition

  16. 17:45 - 18:30 (45 minutes)

    AGM with drinks

    HALL 3

  17. 18:30 - 23:00 (4 hours, 30 minutes)

    Networking drinks receptions

    Brindley Place

    Read more

    Join your regional peers to discuss the day and take part in the pub quiz!